Pozdrav, mi smo Daniela i Dubravko. Kako smo oduvijek bili veliki ljubitelji životinja i prirode, napokon smo jednoga dana odlučili odseliti iz rodnog Zagreba i pobjeći na selo. Nakon duge potrage za savršenim mjestom u prirodi te nakon još mnogo radova na zemlji i kući uselili smo se u naš mali raj: imanje od 23000 m2 sa 120 godina starom renoviranom turopoljskom kućom u Cerju Letovanićkom. Okruženi zelenilom i mirom uživamo u svim blagodatima prirode, a opet smo od Zagreba udaljeni tek 35 km.

Naša je životinjska obitelj velika (konji, psi, mačke) i svi imaju svoj komadić raja u kojem uživaju uz našu veliku brigu i ljubav.

Zašto i kako hovawart?

Nije bilo lako pronaći savršenu pasminu koja bi odgovarala našim željama i potrebama. Pas na ranču osim prijatelja i ljubimca mora biti i čuvar. Živimo u vrlo slabo naseljenom kraju te je bitno imati psa koji će na vrijeme najaviti uljeze, bilo ljudske ili životinjske. Tako smo došli do hovawarta (o samoj pasmini više pod O pasmini). Opis pasmine je bio upravo to što smo tražili. No, iznenadili smo se kad smo doznali da je hovawart zapravo dosta nepoznat i slabo zastupljen u Hrvatskoj. Pa je tako počela nova potraga – potraga za hovijem! Nakon otprilike godinu dana uz puno guglanja i traženja došla je iz Poljske mala crno smeđa čupava loptica, naša kujica Leelah. Ljubav na prvi pogled! I kako nam je jednom prilikom rekla naša dobra prijateljica: „Jednom hovi, uvijek hovi!“